top of page
  • Writer's pictureDirk Houtveen

Viskoekjes met TartaarSaus

Een mooi recept voor viskoekjes dat ik laat zien hoe je deze viskoekjes helemaal zelf kunt maken. Deze zijn heerlijk met zelfgemaakte tartaarsaus en een melange van verschillde soorten sla.




Aantal personen: 4 / Bereidingstijd 45 min.


Ingrediënten (Tartaarsaus)

125 ml. Mayonaise

1 el. Kappertjes, grof gehakt (afgespoeld en uitgelekt als ze gezouten zijn)

1 tl. Mierikswortelcrème

1 tl. Dijon-mosterd

1 Klein sjalotje (fijn gesneden)

1 tl. platte peterselie (fijn gesneden)


Ingrediënten (Viskoekjes)

600 gr. kabeljauw of schelvisfilet

2 laurierblaadjes

150 ml melk

150 ml water

450 gr Aardappelen (kruimig)

1 tl. Fijngeraspte citroenschil

1 el. Platte peterselie (Fijn gesneden)

1 el. fijngeknipte bieslook

1 ei (losgeklopt)

50 gr. Bloem

85 gr. Paneermeel

4-5 et. Plantaardige of zonnebloemolie, voor ondiep frituren

Partjes citroen en gemengde sla melange, om te serveren


Bereiding:


Tartaarsaus:


Meng 125 ml mayonaise, grof gesneden kappertjes, mierikswortelcreme, Dijon-moster, fijngehakte sjalot en fijngesneden platte peterselie goed door elkaar en zet deze vervolgense in de koelkast.


Viskoekjes:


Leg 600 gr. kabeljauw- of schelvisfilet en 2 laurierblaadjes in een koekenpan. Giet er 150 ml melk en 150 ml water over. Dek deze af, breng het aan de kook, zet het vuur daarna lager en laat het 4 minuten sudderen. Neem daarna van het vuur en laat afgedekt 10 minuten staan ​​om de vis zachtjes te laten garen.


Schil en snijd ondertussen 450 gr. aardappelen in gelijke stukken. Doe ze in een pan en kook deze voor 12 minuten. Voeg een snufje zout toe.


Schep de vis met een schuimspaan uit de melk en leg op een bord om af te koelen. Giet de aardappelen af ​​in een vergiet en laat ze een minuut of twee staan. Doe de aardappelen terug in de hete pan op het laagst mogelijke vuur en laat ze 1 minuut drogen, prak ze fijn met een vork en roer zodat ze niet aanbakken. Je zou een lichte, droge luchtige puree moeten hebben.


Neem van het vuur en klop er 1 volle eetlepel tartare saus door, vervolgens 1 tl. citroenschil, 1 el. fijngesneden platte peterselie en 1 el. fijngeknipte bieslook. Kruid goed met peper en zout. De aardappel moet goed van smaak zijn, dus proeven en eventueel aanpassen.


Giet het vocht uit de vis, maal er wat peper over en schilfer het in grote stukken in de pan met de aardappelen. Til met je handen de vis en aardappelen voorzichtig tegen elkaar zodat ze gewoon mengen. Je hebt maar een paar beurten nodig, anders breekt de vis te veel. Zet opzij en laat deze afkoelen.


Klop 1 ei los op een groot bord en bestuif een bord met bloem. Verdeel de paneermeel over een bakplaat. Verdeel het viskoekjesmengsel in 8 delen.


Vorm op een met bloem bestoven bord en met bebloemde handen voorzichtig 8 koekjes van ongeveer 2,5 cm dik. Plaats elke koekje een voor een in het ei en bestrijk de bovenkant en zijkanten zodat deze volledig bedekt zijn. Leg de koekjes op de kruimels en klop de kruimels op de zijkanten en bovenkant zodat ze lichtjes bedekt zijn. Leg op een bord, dek af en zet 30 minuten in de koelkast (of tot een dag van te voren).


Verhit 4-5 el. plantaardige of zonnebloemolie in een grote koekenpan. Om te testen wanneer het klaar is, laat je een stuk van het droge paneermeel erin vallen - als het sist en snel goudbruin wordt, is het klaar voor gebruik.


Bak de viskoekjes op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten aan elke kant of tot ze krokant en goudbruin zijn. Serveer met de rest van de saus (knijp er naar smaak een beetje citroen in), partjes citroen om uit te knijpen en een melange van verschillende sla soorten.


Eet Smakelijk.

16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page