top of page
  • Writer's pictureDirk Houtveen

Hongaarse Kip Paprikash "Csirkepaprikás"

Hongaarse kip paprikash, ook bekend als "Csirkepaprikás" in het Hongaars, is een traditioneel Hongaars gerecht dat bestaat uit gestoofde kip in een romige paprikasaus. Het is een populaire en geliefde schotel in Hongarije en wordt vaak geserveerd met noedels of aardappelpuree.



Voor 4 personen / Bereidingstijd 45 minuten


Ingrediënten:


4 kippendijen (met bot, met vel)

2 eetlepels plantaardige olie

1 grote ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 eetlepels Hongaarse zoete paprika

1 theelepel gerookte paprika (optioneel, voor extra smaak)

1 kop kippenbouillon

2 eetlepels tomatenpuree

1 kopje zure room

Zout en peper naar smaak

Gehakte verse peterselie en bieslook, voor garnering


Bereiding:


Begin met het royaal kruiden van de kippendijen met peper en zout.


Verhit de plantaardige olie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kippendijen toe, met de huid naar beneden, en kook tot ze mooi bruin zijn, ongeveer 5-7 minuten. Draai vervolgens de kip om en bak de andere kant nog 5 minuten bruin. Haal de kip uit de pan en leg deze opzij.


Voeg in dezelfde koekenpan de gesnipperde ui toe en bak tot hij glazig wordt en zacht begint te worden, ongeveer 5 minuten. Roer de gehakte knoflook erdoor en bak nog een minuut.

Zet het vuur laag tot medium-laag en voeg de Hongaarse zoete paprika en gerookte paprika (indien gebruikt)en tomatenpuree toe aan de koekenpan. Roer goed om de uien en knoflook met de paprika te bedekken.


Giet geleidelijk de kippenbouillon erbij terwijl je continu roert. Zorg ervoor dat je alle gebruinde stukjes van de bodem van de koekenpan schraapt, omdat ze smaak aan de saus toevoegen.


Leg de kippendijen terug in de pan en leg ze in de saus. Dek de koekenpan af met een deksel en laat ongeveer 30-35 minuten zachtjes sudderen of tot de kip gaar en zacht is.


Als de kip gaar is, haal je hem uit de pan en leg je hem op een bord.


Roer de zure room door de saus in de koekenpan en klop goed om te combineren. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus nog een paar minuten pruttelen tot hij iets dikker wordt.


Leg de kippendijen terug in de pan en bedek ze met de romige paprikasaus. Laat nog 2-3 minuten koken om de kip door en door te verwarmen.


Serveer de Hongaarse kip paprikash met noedels, aardappelpuree of rijst. Je kunt het gerecht ook garneren met een beetje verse peterselie en bieslook voor een extra smaakdimensie.


Geniet van dit hartige en smaakvolle Hongaarse gerecht "Csirkepaprikás".


Eet smakelijk …

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page