top of page
  • Writer's pictureDirk Houtveen

Dirk's Hartige Oliebollen

De feestdagen naderen en de oliebollen tijd komt er weer aan.In plaats van traditionele oliebollen, met krenten, rozijnen en appel, verras jezelf, en je visite, eens met een hartige oliebol. Heerlijk bij de borrel of als tussendoortje. Ik wens jullie allemaal hele fijne “culinaire” feestdagen en een gezond Nieuwjaar.


Recept voor +/- 25 stuks.


Ingredienten:


1 flesje donker bier (Kasteel Bier)

500 gram bloem

1 zakje gedroogd gist

1 ei

250 ml lauw warm water

10 gr. zout

2 tl paprikapoeder

2 tl chilivlokken

2 tl oregano

2 tl knoflookpoeder

120 gr. geraspte pittige oude kaas

120 gr. hamblokjes

2 zoete paprikas

2 uien

2 liter zonnebloemolie

Extra: theedoek, ijsschep, keukenpapier


Bereiding:


Snij de hamblokjes, zoete paprikas en uien zeer fijn en doe deze in een aparte kom. Meng het lauw warm water en het bier in ruime beslagkom. Doe de gist en zout erbij en roer deze goed door. Voeg, beetje bij beetje, de bloem erbij en mix met een mixer (of garde) tot een glad beslag. Klop het ei voor en voeg deze samen toe, aan het beslag, met de paprikapeder, chilivlokken, knoflookpoeder en oregano. Meng als laatste de hamblokjes, zoete paprikas, uien en geraspte kaas door het beslag. Dek de kom met een vochtige theedoek af en laat deze 1 uur rijzen op een warme plek. Als het beslag 2 keer zo hoog gerezen is, dan kunnen we gaan bakken.


Zet de frituurpan met zonnebloemolie op 180 graden. Doop de ijsschep een klein beetje in de frituurpan en schep daarna een bolletje beslag. Knijp deze rustig van de ijschep in de frituur. Doe niet meer dan 4 tegelijk, anders gaan ze aan elkaar plakken. Frituur de bollen 6-8 minuten (ongeveer 4 minuten per kant) tot ze mooie goudbruin zijn en laat ze dan uitlekken op een keukenpapiertje.


Als alle oliebollen klaar zijn, deze opdienen op een leuke schaal en extra bestrooien met wat gedroogde oregano. Als extra tip. Hou je een beetje van meer pittig, dan kan je ook een schaaltje met zoete chilisaus voor de dip ernaast zetten.


Fijne Feestdagen !!!66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page